Podczas oficjalnych obchodów związanych z rocznicą „wyzwolenia Gdańska”, przewodniczący Rady Miasta Gdańska, Bogdan Oleszek – za pośrednictwem  Trzeciego Programu Telewizji Polskiej – wezwał protestujących obywateli do dialogu. Działacze społeczni ze Stowarzyszenia KoLiber, Republikanie, Kukiz’15 oraz Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwersytetu Gdańskiego potraktowali powyższy gest poważnie, stosując do Przewodniczącego Oleszka list otwarty.

Poniżej treść listu:

„W związku z Pańską wypowiedzią udzieloną w dn. 29 marca br. w programie Panorama transmitowanym na antenie Programu Trzeciego Telewizji Polskiej, tj. ‚od wielu lat historycy się sprzeczają, piszą listy, natomiast nikt nie siadł i nie chce wypracować takiej formuły, która będzie zadowalająca dla wszystkich stron’, odpowiadamy na apel Pana Przewodniczącego zwracając się z prośbą o podjęcie rozmów ze środowiskiem ruchów patriotycznych w sprawie corocznych obchodów ‚Powrotu Gdańska do Macierzy’.

Będąc świadomymi powagi wydarzeń marcowych z 1945 r. stoimy na stanowisku, iż każdy gdańszczanin powinien znać wymiar koszmaru wojny oraz tragedii, która stanowi nieodłączny element historii Tysiącletniego Miasta. W związku z powyższym nie możemy przejść obojętnie w7 obliczu działań władz miejskich w postaci oddawania hołdu żołnierzom sowieckim i powszechnie powielanej retoryce mówiącej o wyzwoleniu Gdańska, które de facto było wrogim przejęciem i instalacją nowej władzy sterowanej z Moskwy.

Swój sprzeciw wyraziliśmy podczas tegorocznych obchodów, starając się poprzez akcję ulotkowo -informacyjną uświadomić uczestników uroczystości oraz mieszkańców o konsekwencjach zajęcia Gdańska przez Armię Czerwoną. Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, iż nasz protest nie jest wymierzony w żołnierzy poległych w walkach II wojny światowej. Nie kwestionujemy prawa do godnego pochówku ofiar działań wojennych.

Wierzymy w dobre intencje władz Miasta oraz otwartość Pana Przewodniczącego na rozpoczęcie dyskusji o trudnej historii naszego miasta i liczymy na wypracowanie wspólnego stanowiska w imię prawdy historycznej i dobra wspólnego wszystkich gdańszczan. Z niecierpliwością oczekujemy na wyznaczenie terminu spotkania otwartego dla wszystkich zainteresowanych sprawą, a termin i formę spotkania pozostawiamy w gestii Pana Przewodniczącego. Jeżeli zajdzie taka potrzeba służymy również pomocą w jego organizacji.”

12888707_1097831320240028_8524948800443605789_o